Районна прокуратура - Пловдив и ОД МВР успяха да разкрият документа измама

...
Районна прокуратура - Пловдив и ОД МВР успяха да разкрият документа измама
Коментари Харесай

Разследването на най-новата измама в Пловдив започнало след сигнал

Районна прокуратура - Пловдив и ОД МВР успяха да разкрият документа измама с помощни средства за хора с увреждания, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg от брифинга на прокуратурата по-рано през днешния ден.

Мащабна скица е за източване на средства посредством документи с погрешно наличие и несъществуващи такива. Парите са получавани от държавния бюджет и в частност от бюджета Здравна каса Пловдив.

" През юли 2022 са осъществени промени за здравната експертиза и правилника за използването й, като въз основа на измененията условието за приемане на помощни средства за лица с друга степен на неработоспособност се изисква директен и недосредствен преглед на същите лица от лекари от съответната компетентност, които да удостоверят нуждата от това.

Създаденото сдружение е в Пловдив, което е принципал на медицински център. То не е правило безусловно никаква друга здравна активност. Създадени са 4 експертни комисии, всяка по двама лекари- УНГ, неврологиа, хирургична и ортопедична ", разяснява районния прокурор Петър Петров. 

" Управителят на медицинския център има две сдружения и магазин, посредством които е доставял и предложил тези тези помощни средства. Успявали са да си намират лица инвалиди. Създадени са били протоколи, които са удостоверявали необходимостта от съответните помощни средства. Тези лица са получавали кодове от Здравната осигурителна каса, които са предоставяли на двете сдружения, които са предложили помощните средства. На някои лица са били закупувани средства, а на други - не ", добави той.

Към този миг има 730 протокола за лица с неработоспособност, без да има действително такава прегледи, има открити 27 протокола на умряли лица.

Общата сума 815 хиляди лв., за което са привлечени към отговорност лицата със свързани със случая.

За интервал от 1 година са основани над 8 хиляди протокола и сумата надвишава над 5 милиона лв..

При акция на полицията на 28 август са открити и арестувани лицата. Общо са направени 16 претърсвания и изземвания на адреси и пространства.

Извети са внушително много документи, които имат отношение по производството - общо 50 флаш памети с данни, парична сума от 30 хиляди лв., 10 компютъра и електронни подписи на лекарите членове на комисии за сключване на протоколи.

Разпитани са над 500 очевидци. В хода производството са арестувани 7 лица с заповед за 24 часа, в следствие са повдигнати обвинявания на 8 лица, които са под стража за 72 часа.

По време на акцията основният причинител в незаконната активност се е намирал в чужбина по работа. Полицията е взела всички ограничения да бъде арестуван на българска територия при кацане.

Трима чиновници на компанията са привлечени за помагачество, а 4 лекари са като съставители на документите.

Прокурор Пехливанов показа,че до съдебното производство е формирано е в края на април 2023 като сигнал от РЗИ и икономическа полиция.

Акцията е почнала след сигнал на трима души от Пазарджик, които в никакъв случай не са били на обзор и не са получили помощни средства, само че при питане от страна на РЗИ по отношение на центъра те са разбрали за потреблението на имената им.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР